Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta – Savonlinnan Oopperajuhlien 2025 ohjelmistossa huippuhetkiä eri vuosikymmeniltä

Olavinlinna täyttää pian 550 vuotta – Savonlinnan Oopperajuhlien 2025 ohjelmistossa huippuhetkiä eri vuosikymmeniltä

Teksti: Savonlinnan Oopperajuhlat Kuvat: Fredrik Georg Runeberg©, Anita Reiman©

Museovirasto / kuvaaja Fredrik Georg Runeberg 1952

Olavinlinna on maailman pohjoisin meidän päiviimme säilynyt keskiaikainen linna. Se on korvaamatonta kulttuuriperintöä ja ainutlaatuinen oopperanäyttämö. Kesällä 2025 linna seisoo parrasvaloissa Savonlinnan Oopperajuhlilla: Olavinlinnan 550-vuotisjuhlavuoden ohjelmistossa nähdään suosikkituotantoja edellisiltä vuosikymmeniltä. Paluun tekevät mm. Viimeiset kiusaukset ja Boris Godunov. Molempien pääroolissa laulaa tähtibasso Mika Kares.

Heinäkuussa 2025 festivaalin avaa Olavinlinnan juhlakonsertti, jossa kuullaan Aulis Sallisen kronikka Linna vedessä sekä uusi tilaussävellys Antti Auviselta.

Olavinlinna on vaikuttanut molempien uraan säveltäjänä. 50 vuotta aiemmin 1975 linnassa alkoi suomalaisen oopperan uusi aika Sallisen Ratsumies-oopperan kantaesityksestä. Auvisen tiivis suhde Oopperajuhliin taas syttyi kouluikäisenä 1980-luvulla Taikahuilun katsomossa. Kesällä 2025 ympyrä sulkeutuu: Konsertissa juhlitaan Olavinlinnaa, suomalaisen musiikin tulevaisuutta ja Aulis Sallisen 90-vuotisjuhlaa.

Rooleissa kansainvälisiä tähtiä kotimaasta ja maailmalta

Juhlakesän uutuus on Viimeiset kiusaukset, joka on Oopperajuhlien ja Tampereen Oopperan yhteistyö. Mikko Koukin ohjaama uusi tulkinta palauttaa kotimaisen klassikon Olavinlinnaan – viimeksi sitä on esitetty Savonlinnassa vuonna 1980. Paavo Ruotsalaisen roolissa laulaa Mika Kares ja muissa rooleissa mm. Silja Aalto, Johan Krogius ja Petri Lindroos. Esitykset johtaa Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

Pitkälle kotimaisin voimin toteutetaan myös Boris Godunov, ooppera itsevaltiaan vallanjanosta Venäjällä. Martti Talvelan ja Matti Salmisen jalanjäljissä pääroolissa on nyt Mika Kares. Muissa rooleissa laulavat Timo Riihonen, Olga Heikkilä, Arttu Kataja, Tuomas Katajala ja Matti Turunen. Esitykset johtaa Dima Slobodeniouk.

Verdin Macbeth nähdään Ralf Långbackan elinvoimaisena ohjauksena. Toteutus kuuluu 1990-luvun kansainvälisiin menestystuotantoihin, jota Oopperajuhlat on esittänyt vierailuilla ympäri maailmaa. Pääosaan astuu maailmankuulu baritoni Ludovic Tézier, joka teki yleisöön vaikutuksen Oopperajuhlien Toscassa 2022. Lady Macbeth on huippusopraano Saioa Hernández, ja esitykset johtaa Lorenzo Passerini.

Kansainvälistä huippua ovat myös Ewa Płonka ja Amadi Lagha, jotka nähdään Puccinin viimeisessä oopperassa Turandot. Lagha villitsi katsojat Nessun dorma -aariallaan 2018 ja palaa nyt tekemään saman uudelleen. Kapellimestari on Yves Abel.

Oopperajuhlien kiitetyssä tuotannossa ohjaaja Pet Halmen on tuonut jo kuolemansairaan säveltäjän osaksi tämän omaa teosta. Tajunnan hämärtyessä säveltäjämestari hourii ja sekoittaa oman elämänsä oopperan tarinaan. Tätä Turandotia katsotaan siis elämästään tiliä tekevän Puccinin silmin. Puccini menehtyi Turandotin sävellystyön lopulla vuonna 1924.
Barokkia vierailuilla

Maailman konserttisaleissa eletään barokinnälkäisiä aikoja, ja tämä näkyy myös Savonlinnassa. Kesän 2025 vierailijat tuovat mukanaan vanhinta koskaan Oopperajuhlilla esitettyä musiikkia 1600-luvun lopulta – ajalta, jolloin Olavinlinna oli seissyt paikallaan jo yli 200 vuotta.

Festival Perelada Katalonian maaseudulta esittää Henry Purcellin värikkään oopperan The Fairy Queen, joka perustuu Shakespearen Kesäyön unelmaan. Lisäksi kuullaan Helsingin Barokkiorkesterin vierailuna harvinainen Il diluvio universale (Universaali vedenpaisumus), uudelleen löydetyn säveltäjän ja katolisen papin Michelangelo Falvettin teos. Erityinen, sisilialaista alkuenergiaa säteilevä sävellys enteili ilmastonmuutosta jo 400 vuotta sitten.

Kesällä 2025 käydään myös 33. valtakunnallinen nuorten laulajien Timo Mustakallio -laulukilpailu. Oopperajuhlat järjestää kilpailun yhdessä Timo Mustakallio -säätiön ja Suomen Kulttuurirahaston Eero Rantalan rahaston kanssa.

Lipunmyynti kesän 2025 Oopperajuhlille 550-vuotiaassa Olavinlinnassa käynnistyy 26.6.2024 klo 9. Ennakkovaraajan etu -10% on voimassa 30.9. asti. Oopperajuhlien jäsenille lipunmyynti on jo käynnissä.

Fresh

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *